بازار کار حسابداری در ایران و راههای ورود به آن
هر کسب و کاری فارغ از کوچک و بزرگ بودن، برای اینکه از پس کارها و امور مالی خود به درستی بر بیاید و بتواند رشد خوبی داشته باشد، نیاز به یک حسابدار و سیستم حسابداری قوی دارد. خوشبختانه شغل حسابداری و حسابرسی به خوبی در ایران جا افتاده است و همین امر موجب شده تا بازار کار خوبی داشته باشد. در ادامه به سراغ حسابداری و زیر شاخههای آن میرویم تا ببینیم با چه دانش و مهارتی میتوان وارد این بازار شد. تا پایان این مطلب با آکادمی حسین فهیمی همراه باشید.
دانش لازم برای حسابداری
برای ورود به دنیای حسابداری معمولا نیاز است تا از تحصیلات دانشگاهی شروع کنید البته هستند افرادی که کار را به صورت تجربی و آموزشهای متفرقه فرا گرفتهاند. بنابراین بدیهی است که تنها راه ورود، گرفتن مدرک تحصیلی نیست. در ابتدای بحث به سراغ دانشگاه و محتویات آموزشی آن میرویم. در دانشگاه با دروسی مانند اصول حسابداری، حسابداری میانه، حسابداری پیشرفته، حسابداری صنعتی، حسابرسی، حسابداری مالیاتی، اصول تنظیم و کنترل بودجه، مدیریت مالی، مباحث جاری حسابداری و متون حسابداری روبرو خواهید شد. البته این دروس جز دروس تخصصی و اصلی این رشته هستند و مباحث عمومی و پایه نیز در این رشته تدریس میشود. توجه داشته باشید که ممکن است با ارائه مدرک کارشناسی و یا کارشناسی ارشد، آسانتر وارد بازار کار شوید.
شاخههای مختلف حسابداری
رشته حسابداری در مقطع کارشناسی ارشد گرایشهای مختلفی دارد. این گرایشها شامل خود رشته حسابداری، رشته حسابرسی، رشته حسابداری مدیریت و رشته حسابداری بخش عمومی هستند. از بین این ۴ زیر شاخه، بازار کار رشته حسابداری و حسابرسی ظرفیت خوبی دارد و بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است. فارغ التحصیلان این دو رشته میتوانند در مشاغلی مانند حسابداری دولتی، حسابداری مالی، حسابداری بانک، حسابداری مالیاتی، حسابداری بیمه و حسابداری صنعتی کار کنند. البته همانطور که میدانید مدرک تحصیلی به تنهایی نمیتواند از شما یک حسابدار موفق بسازد و نیاز است تا مهارتهای دیگری را در کنار درس خود تقویت کنید. در ادامه برخی از این مهارتها را بررسی میکنیم.
مهارتهای لازم برای حسابداری
طبق گفتههای پیشین نیاز است تا در کنار مدرک لیسانس و یا فوق لیسانس به فکر تقویت مهارتهای دیگر خود نیز باشید. مهارتهایی مانند آشنایی و تسلط به امور کامپیوتری، تسلط به نرم افزارهای مربوط به حسابداری و... همگی جز مهارتهایی هستند که دانستن آنها الزامی است و اگر در آنها ضعف داشته باشید مسیر سختی پیش روی شماست.
اما برخی از مهارتها مربوط به خصوصیات شخصیتی هستند که باید برای تعامل با دیگران و مواجهه با مشکلات روی آنها کار کرد. مثلا اگر مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کنید و آنها بهبود دهید میتوانید در محیط کار با همکاران خود روابطی سالم و به دور از تنش داشته باشید. و یا اگر بلد باشید که چطور احساساتی مانند استرس و خشم را کنترل کنید میتوانید راحتتر از پس چالشهای پیش رو بر بیایید. در ادامه برخی از مهارتهای شاخص که اهمیت بیشتری دارند را بررسی میکنیم.
۱. تسلط بر نرم افزارهای حسابداری
در عصر تکنولوژی، نرم افزارها به سرعت رشد و توسعه پیدا کردهاند و بیشتر کارهای تکراری توسط همین نرم افزارها به صورت خودکار صورت میگیرد. چندین دهه است که حسابداران متخصص از نرم افزارهای محبوب و پیشرفته ایرانی برای امور حسابداری استفاده میکنند. تعداد این نرم افزارها کم نیست و ما اینجا فقط به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم. نرم افزار حسابداری شرکتی سپیدار یکی از نرم افزارهای جامعی است که غالبا از سیستمهای کوچک و متوسط مالی پشتیبانی میکند. همچنین نرم افزار حسابداری شرکتی فرداد نیز جز بهترین نرم افزار حسابداری است که با وجود تازه وارد بودن، کارایی بسیار خوبی دارد و طرفداران زیادی دارد. از نرم افزارهای قدیمی میتوان به نرم افزار حسابداری هلو اشاره کرد که به دلیل کارایی آسان، قیمت مناسب و امکانات گسترده یکی از محبوب ترین نرم افزارها در این حوزه به شمار میآید. نرم افزارهای حسابداری آرین سیستم هم یکی از معتبرترین نرم افزارهای مدیریتی و مالی است که شرکتها و سازمانهای بزرگ از آن استفاده میکنند. نرم افزارهای حسابداری پیوست نیز یکی دیگر از نرم افزارهای حرفهای در حوزه حسابداری است که ۱۹ سال از فعالیت آن میگذرد.
۲. توانایی تهیه صورتهای مالی
برای ورود به بازار کار باید یاد بگیرید که چطور صورتهای مالی را تهیه و تنظیم کنید. منظور از صورتهای مالی، صورتهای درآمدی، صورتهای جریان نقدی و ترازنامهها هستند. در صورتهای درآمدی باید سود و زیان لحاظ شود. همچنین در ترازنامه نگاهی کلی به داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان سهام، میشود.
۳. توانایی تجزیه و تحلیل دادهها
دادههای مالی هر شرکت از اهمیت بالایی برخوردار است و یک حسابدار باید در حفظ و به روز نگه داشتن آنها کوشا باشد. توانایی جمع آوری، تجزیه و تحلیل دادههای مالی خام جز مهارتهای حیاتی برای هر حسابداری است. افرادی که توانایی در استخراج اطلاعات خاص از دادههای با حجم بالا را دارند و از علم داده آگاهی دارند همیشه یک پله جلوتر هستند و میتوانند الگوهای موجود در دادههای مالی را شناسایی کنند، خطاها را بیابند و موارد تقلب را کشف کنند.
۴. مهارت های ارتباطی در کلام و نوشتار
یک حسابدار فقط با اعداد و ارقام سر و کار ندارد باید بتواند به خوبی با همکاران، مدیران، مشتریان و متخصصان مربوطه تعامل برقرار کند. علاوه بر مهارت تعاملی و کلامی نیاز است تا مهارتهای نوشتاری خود را نیز تقویت کنید. شاید به نظر کار سادهای بیاید اما اینکه بدانید چطور ایمیل کاری با محتوا عالی بنویسید خود، مهارتی می خواهد که جز مهارتهای نوشتاری است. کار اصلی حسابداران، گزارش نویسی، ثبت و تجزیه و تحلیل دادهها است و اگر مهارت نوشتاری ضعیفی داشته باشید نمیتوانید به درستی پیشرفت کنید.
۵. یادگیری مستمر
رشته حسابداری جز رشتههای پویا محسوب میشود چرا که مدام شاهد تغییراتی در مقررات، کدهای مالیاتی و همچنین نرم افزار هستیم. شاید در نگاه اول تطبیق پیدا کردن با موارد جدید کمی سخت به نظر برسد اما برای اینکه بتوانید به روز باشید و خود را با تغییرات هماهنگ کنید نیاز است تا مدام در معرض آموزش باشید. شرکت در دورههای آکادمی حسین فهیمی یکی از در دسترسترین و آسانترین روشهایی است که میتواند شما را تبدیل به یک حسابدار ماهر و به روز کند.
تجربه لازم برای ورود به بازار کار
برای شروع به کار در حوزه حسابداری علاوه بر کسب دانش و مهارت باید تجربه نیز کسب کنید. یکی از روشهایی که ورود و فعالیت شما را در حوزه حسابداری ممکن میکند کارآموزی است. در دورههای کارآموزی شما به عنوان یک حسابدار به کرات با امور مالی مختلف روبرو میشوید و زیر نظر متخصصین میتوانید تجارب با ارزشی را کسب کنید. همچنین میتوانید از طریق دستیاری با ابعاد مختلف کار آشنا شوید. دستیاران حسابداران حقوق کمتری دریافت میکنند اما تجاربی کسب میکنند که میتواند مسیر کاری را برای آینده هموار کند. بعد از دورههای کارآموزی و یا دستیاری با دقت و پشتکار بیشتر میتوانید خود را برای شروع یک کار جدی آماده کنید.
سخن پایانی
همان طور که در این مطلب گفتیم، بازار کار در رشته حسابداری و زیر شاخههای آن پتانسیل بالایی دارد و میتوان با تلاش و ممارست درآمد بالایی را از این راه به دست آورد. در این مطلب از دانش، مهارت و تجربه لازم برای ورود به این عرصه سخن به میان آوردیم. با توجه به مطالبی که گفته شد آموزش، یکی از روشهای در دسترسی است که میتوان به واسطه آن تخصص لازم را کسب کرد. در آکادمی حسین فهیمی دورههای تخصصی در حوزه حسابداری در اختیار شما قرار میگیرد. با شرکت در این دورهها میتوانید به مهارت و دانش کافی دست پیدا کنید تا سریعتر به هدف خود برسید.